Legenda

LEGENDA O MAINE COON MAČKAMA

Description: Picture
Maine Coon mačka ima porijeklo iz Sjeverne Amerike, iz američke države Maine. Osim znanstvene teorije o porijeklu Maine Coon pasmine, postoje i legende koje su usmenom predajom pričale priču o velikim, divljim i brzim mačkama koje su u hladnim tamnim noćima vrebale i promatrale prastanovnike Amerike, a kasnije i doseljenike iz Europe.
Description: Picture

Postoje znanstveni dokazi da su Vikinzi, čak prije Kolumba, bili prvi europski doseljenici na sjevernom američkom kontinentu na području Nove Engleske. Zajedno sa ostalim domaćim životinjama, vjerovatno su doveli i svoje europske Norveške mačke Skoggcats. Na morskim putovanjima bile su korisne za uništavanje gamadi, a kasnije u novostvorenim naseljima i gospodarstvima

Description: PictureLegenda o Maine Coon pasmini mačaka nije potpuna bez priče o francuskoj kraljici Marie Antoinette. U predvečerje Francuske revolucije , kraljica Antoinette namjeravala je brodom pobjeći iz Francuske u Ameriku, uz pomoć vjernog kraljevskog kapetana Samuela Clougha. Na žalost kraljica Antoinette smaknuta je pod nemilosrdnom giljotinom francuskih revolucinara.Brod koji je isplovio bio je nakrcan kraljičinim bogatstvom, a osim blaga prevozio je i 6 prelijepih mačaka kraljice Antoinette. Brod je doplovio do sigurne luke Wiscasset Maine. Legenda dalje priča da su križanjem lijepih rasnih mačaka sa francuskog dvorca sa divljim i jakim mačkama iz hladnih šuma države Maine, nastale Maine Coon mačke. Description: PictureNegdje između svih navedenih teorija i legendi o nastanku Maine Coon pasmine, nalazi se prića o dječaku Tom Coon, koji je odmalena plovio riječnim brodovima i bio je zadužen da u riječnim lukama pronalazi mačke i donosi ih na brod, koje bi u mraku brodskih paluba lovile štakore i ostale štetočine. Kažu da prvi dio imena Maine Coon pasmine, vuče porijeklo iz prezimena dječaka Coon. S vremenom postao je kapetan broda, ali njegova ljubav i zanimanje za lijepim mačkama nije prestalo. I dalje je sakupljao lijepe i snažne primjerke mačaka. Kad bi usidrio brod u brodsku luku, kapetanove mačke pratile su ga svugdje. Naravno, s vremenom mačke su se razmnožavale s drugim vrstama mačaka koje su živjele na kopnu. Vjeruje se da je iz tog prirodnog mješanja mačaka nastala genetska osnova za razvoj današnjih Maine Coon mačaka.